poniedziałek, 22 czerwca 2015

Rabarbarowe!





Wiem, wiem... sezon na rabarbar już powoli się kończy, ale nie mogłam się powstrzymać.
Ciasto robi się błyskawicznie.

Będziesz potrzebowała:
400 g mąki
200 g cukru
200 g roztopionego masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
 cukier waniliowy
sezonowe owoce (porzeczka, śliwka RABARBAR, truskawki itp.)

Mąkę przesiej, wszystkie składniki wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie aż ciasto będzie lśniące.
Odłóż 1/3 ciasta na paseczki na wierchu.
Rabarbar obierze i drobno pokrój.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż ciasto.
Posyp gęsto owocami.
Resztę ciasta rozwałkuj i potnij na paski. Ułóż je na wierzchu ciasta.
Piecz 45 min w 180 stopniach.

Jedyny minus tego ciasta jest taki, że znika szybciej niż się robi! :)

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Robi się błyskawicznie i błyskawicznie znika :)))) MNIAM !

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszne ciacho :)) Mój rabarbar już wyjedzony do ostatniego patyczka ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój z kolei był już chyba ze trzy razy przesadzany, bo ciągle coś- a to ślimaki, a to złe warunki... mam nadzieję, że tym razem weźmie się w garść i znowu będę mogła upiec sobie jakieś pyszne ciacho :)

      Usuń
  3. Ależ to wygląda pysznie! Uwielbiam rabarbar, więc na pewno przepis wypróbuję:) Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie napisz czy smakowało :)

      Usuń