poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Lawendowe babeczki













Jeszcze dziś pozostaję w klimatach jedzeniowych :)
Od jutra dieta- kiełki i woda.

Dzielę się przepisem na lawendowe babeczki choć wiem, że głodni teraz z pewnością nie jesteście.
Może ten przepis przyda się na jakąś okazję kiedy będziecie chcieli zaskoczyć swoich gości czymś nowym.

Wykonanie jest bardzo proste i co najważniejsze nie wymaga użycia miksera.

Będziesz potrzebowała:

300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
szczyptę soli
2 łyżki startej skórki z cytryny
2 łyżeczki kwiatów lawendy ( do kupienia w zdrowej żywności )
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
250 ml jogurtu, kefiru albo maślanki
125 g roztopionego

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszaj, dodaj cukier, sól, skórkę z cytryny, lawendę i cukier waniliowy.
W drugiej misce połącz jajka z jogurtem oraz roztopionym i ostudzonym masłem. 
Wymieszane płynne składniki wlej do miski z suchymi.
Delikatnie przemieszaj łyżką. Ciasto powinno być lekko grudkowate.

Przełóż do formy wyłożonej papilotami. Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości. 
Piecz 20-25 min.


Koniecznie podzielcie się wrażeniami po zjedzeniu :)

Ja idę dalej świętować.

Pozdrawiam 



3 komentarze:

  1. Babeczki wyglądają przepięknie, jestem pewna, że tak samo wspaniale smakują :)
    Cudne zdjęcia :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki wyglądają przepięknie, jestem pewna, że tak samo wspaniale smakują :)
    Cudne zdjęcia :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem Twojej opinii o nich :) jak zrobisz koniecznie napisz czy dobre :)

      Usuń