środa, 22 maja 2013

Kuchennie

Z wiosną to od razu inaczej. Natychmiast chce się wszystkiego bardziej i więcej. Szczególnie w kuchni. Dlatego dzisiaj będzie pomidorowo-kolorowo.
A do tego wspaniały przepis na 'syrop z moiczków'. Bardzo dobry na kanapki, do mleka i do herbaty. Niezastąpiony na katar i kaszel :). 

Przepis z Werandy
Mlecze- najlepiej te z wiosny.
Pięćset kwiatów bez łodyg. Ułożyć na białych kartkach papieru na noc, żeby wyszły wszystkie robaczki. Rano je przepłukać i zalać litrem zimnej źródlanej wody. Dorzucić pokrojoną w plastry dużą cytrynę (dzięki niej syrop nie stwardnieje i będzie miał rześki smak). Niech się pogotują na wolnym ogniu przez 10-15 minut pod przykryciem, następnie zostawić na dobę. Potem przecedzić przez gazę, a kwiatki i cytrynę wyrzucić. Uzupełnić wodę do litra, dodać 2 kg cukru, odparować wywar, żeby powstał syrop o konsystencji gęstego, złocistorudawego miodu. Trwa to ok 2h. Przez ten czas trzeba mieszać i pilnować by miód się nie przypalił.

Powodzenia!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz